Búcsúzunk Cseresznyés Páltól, az első tiszteletbeli vármegyéstől

12527587_944372892305651_911823994_n

Elhunyt Cseresznyés Pál, a “fekete március” egyik mártírja, Mozgalmunk első tiszteletbeli tagja.

Cseresznyés Pált egy máig vitatott videofelvétel alapján ítélték 10 év börtönre, melyből hat évet részben Marosvásárhelyen, részben Bukarest mellett töltött le. A vád ellene az volt, hogy a marosvásárhelyi “fekete március” néven elhíresült utcai zavargások közepette fejbe rúgott egy románt, aki emiatt életét vesztette. A bíróságon nem vették figyelembe, hogy Cseresznyés Pál társait védte a baltával támadó férfi ellen. Később hiába állapította meg orvosszakértő is, hogy mivel futás közben rúgta meg a támadót, a rúgás nem lehetett olyan erős, hogy abba bárki belehaljon. A bíró nem vette figyelembe a szakértői véleményt sem.

Pali bácsi az alábbiak szerint nyilatkozott később a börtönévekről: „Mindenkinek megbocsátok, az igazságszolgáltatást pedig a jó Istenre bízom, rendelkezzék mindazok felett, akik másnak rosszat tettek.

Pali bácsit testileg ugyan meggyötörhették a börtönben, de lelkileg nem sikerült hat esztendő alatt sem megtörni, hiszen amikor 2005-ben tiszteletbeli vármegyéssé avatta Toroczkai László, és átadta neki a Magyar Ellenállás díjat az alábbiakat mondta: „Egy hasonló konfliktus kirobbanása esetén újra részt vennék benne. A nemzetemért és az igazságért bármit megtennék…”

A Hadak Útján találkozunk Pali bácsi!

– Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom –