Dicsőség a bátraknak!

received_1145133965517761

Az 1848/49-es események megítélése kapcsán számos vita kerekedett az elmúlt években, melyek sajnos rosszindulatú, bomlasztási szándéktól vezérelt egyének aknamunkájának következtében kikerültek köreinkből, így pedig az ellenséges sajtó csámcsoghatott azon, hogy “törésvonal” támadt köztünk. Mint azt a mellékelt szomorú ábra is bizonyítja, sokak (pro és kontra) nem vették a fáradságot arra, hogy megkíséreljék olyan szemszögből vizsgálni a kérdést, mely feloldja vagy legalábbis enyhíti az ellentétet. Több lehetséges irányvonal is van, melyek mentén egyezség születhet, és ezek közül egy a katonai erények elismerése, és az ezek előtt való tisztelgés. Dicsőség a Hősöknek, akik vállalták a hősi halált meggyőződésükért! Ha pedig mindenáron ellenséget akarunk keresni magunknak ebben a történetben, akkor vezérfonálként álljanak itt Knézich Károly honvéd vezérőrnagy utolsó szavai: “Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.” Ennek a gondolatmenetnek a szellemében helyeztük ma el az emlékezés koszorúit Gödöllőn és Maglódon.

Incze Béla
Pest megyei HVIM – vezető


Tiszteletadás és bajtársi kapcsolatok – Megemlékezés Gödöllőn

A gödöllői tagszervezet meghívására a Pest megyei vármegyések Gödöllőn, a városi megemlékezésen rótták le tiszteletüket az 1848/49-es hősök emléke előtt.

A rendezvény első felének a zord időre való tekintettel a Művészetek Háza adott otthont. A polgármesteri beszédet követően a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete és a Gödöllői Táncegyüttes mutatta be ünnepi műsorát, „A költő visszatér” címmel. A fiatal tehetségek műsora érdekes színfoltja volt a rendezvénynek, hiszen a zenével, énekkel és tánccal vegyített előadásuk fiatalos lendületet tükrözött, de ugyanakkor méltó módon tisztelgett történelmünk nagyjainak emléke előtt.

DSC_0715

Az ünnepi műsort rövid megemlékezés és koszorúzás követte a Petőfi szobornál, ahol a gödöllői tagszervezetünk is elhelyezte az emlékezés virágait.

DSC_0716

A koszorúzás végeztével egy rövid városnéző séta után látogatást tettünk a gödöllői Királyi Kastélyban található Horthy bunkerben.

DSC_0722

A gödöllői kastélyt, mely 1867 óta a Szent Korona birtoka, a Kormányzó 1920-tól 1944-ig nyári rezidenciaként használta. A kastély alatt elhelyezkedő bunkert 1944 nyarán kezdték el építeni Horthy Miklós utasítására, aki saját és közvetlen környezete számára szánta a bombabiztos óvóhelyet.

DSC_0717(1) DSC_0720 DSC_0725 DSC_0727 DSC_0733 DSC_0734 DSC_0736

A Királyi Kastélyban tett látogatásunkat egy rövid beszélgetéssel zártuk.
DSC_0730

Sokaknak az országban a mai nap is csak egy, a többi „pláza nélküli hétvégi napból” nekünk viszont a tiszteletadáson kívül ez a nap is adott valamit az életünkhöz. Adott erőt és hitet melyet a múlt történelméből meríthetünk és adott egy újabb lehetőséget, amikor bajtársi kötelékünket egy közös program keretében még erősebbre fonhattuk. Hiszen a közös cél amely egyfelé fordítja tekintetünket megköveteli a feltétel nélküli erős bajtársi kötelék meglétét, és annak folyamatos ápolását.

DSC_0737

– Gödöllői HVIM –


Kis ország, nagy akarat – Városi megemlékezés Maglódon

Idén is részt vett szervezetünk az 1848. március 15-i városi megemlékezésen, melynek helyszíne a történelmi sétány melletti Pakányi háznál előtti park volt.

A rossz idő ellenére sokan gyűltek össze fiatalok és idősek egyaránt, hogy leróják tiszteletüket a hős forradalmárok és a márciusi ifjak emléke előtt. Az esemény a Himnusz közös eléneklésével majd ezt követően egy ünnepi beszéddel kezdődött, mely során elhangzott, hogy miért is fontos nekünk, magyaroknak ez az ünnep és, hogy legyen bármilyen kicsi is ez az ország ennek ellenére mégis hatalmas akarattal rendelkezünk.

IMG_7954

Ezt követően a helyi művészeti iskola kórusa fellépését tekintettük meg, néptánc együttesük pedig bemutatott egy verbunkost.

IMG_7971

A megemlékezésen hallhattunk Petőfi és Krúdy verseket, novellákat. Utóbbi zárta az eseményt, mely szintén azt az üzenetet tartalmazta, hogy milyen bátrak voltak, akik  helytálltak és nem futamodtak meg semmi elől. Milyen konok is a magyar, és a hazáért élni, halni kell!

A megemlékezés utolsó részeként elénekeltük közösen a Szózatot, majd a helyi szervezetekkel együtt mi is elhelyeztük koszorúnkat az emlékműnél.
IMG_8034

IMG_8032

IMG_8021

– Maglódi HVIM –