Egy korona két nemzet – Megemlékezés Szentlászlón

egy korona2 - borítókép

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a Hrvatska Cista Stranka Prava (HCSP) és a Jobbik együtt tiszteleg Szentlászló hős védői előtt. Budapestről ingyenes külön busz  indul.

Frissítés:
Azoknak, akik nem a közös busszal érkeznek a megemlékezésre:
11:00-kor fog kezdődni a megemlékezés Kórógyon (Korođ), ahonnan egy felvonulás keretében megyünk át Szentlászlóra (Laslovo), ahová várható érkezésünk 12:00. A szentlászlói megemlékezés 12:15-kor veszi kezdetét.

A horvát és a magyar hazafias tábor november 21-én ismét Szentlászlóra utazik, hogy együtt tisztelegjenek a Délszláv háború hősei előtt. A rendezvényre ingyenes külön buszt indítanak a hazafias szervezetek. A busz kora reggel indul Budapestről, és az alábbi településeken lesz megállója: Dunaújváros, Bátaszék (igény esetén), Mohács. Visszafelé ugyanezeken az állomásokon lehet leszállni. A tervek szerint Budapestre késő esti órákban érkezik vissza a busz. Minden részlet, és regisztráció az alábbi e-mail címen: busz@hvim.hu

A rendezvényről, és a történelmi háttérről további infók érhetőek el a megemlékezés Facebook eseményében.

egy korona

A település a magyarság számára olyan szimbólummá vált, mint horvát testvéreinknek Vukovár, így nem csoda, hogy évek óta szerveznek oda megemlékezést a két nemzet fiai.

A 24 éve elesett Árpád-kori magyar falu, Szentlászló a horvát honvédő háború egyik szimbóluma. A szlavóniai település 1991. november végéig tartotta magát a többszörös túlerőben lévő Jugoszláv Néphadsereggel és a szerb szabad csapatokkal szemben. 1991 júniusában már tanítás nélkül ért véget a tanév Szentlászlóban, a civileket Horvátországba és Magyarországra szállították. 276 ember hagyta el a falut, akkor azt hitték, néhány hét múlva hazatérhetnek, de csak egy szétlőtt, kifosztott, felégetett város romjai fogadták őket. Az áldozatvállalás azonban nem volt hiábavaló: az, hogy Eszéket soha nem tudták bevenni a szerbek – Európa akkor negyedik legnagyobb hadserege – az a környező falvaknak, köztük Szentlászló hőseinek köszönhető.

Alább megtekinthető a HVIM videója, mely a 2013-as megemlékezésen készült, és megszólal benne Vona Gábor, Toroczkai László és Zagyva György Gyula is.

(Mi Magunk – SZKR)