Inkább a halál, mint a behódolás

IMG_6974

“Akik inkább vállalták a szent halált, mint, hogy a vörös rémnek behódoljanak”  -Megemlékezés a Kommunizmus Áldozatairól Maglódon.

Maglódi tagszervezetünk részt vett a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott városi megemlékezésen.

IMG_6973

Az elhangzott beszédből megtudhattuk, miért is fontos, hogy emlékezzünk s minket,  maglódi lakosokat, hogyan is érintett az a sok bűn, melyet a vörös vírus hozott magával.

A gyömrői járásban 1945 tavaszán nem ért véget a háború… Mendén, Ecseren, Maglódon, Tápiósülyön, Tápiósápon, Péteriben, Úriban és Gyömrőn nem az oroszok végeztek ki jegyzőket, papokat, tanítókat, földműveseket, földbirtokosokat, irodatiszteket, hanem a vélt sérelmekért vett elégtételt a helyi kommunista vezérkar, a rendőrség és az 1919-es direktórium volt tagjai. Gyilkosság áldozata lett Csaba Gyula, Péteri evangélikus lelkésze is. A rendezvényen megjelent evangélikus lelkészünk, aki mintegy költői kérdésként megfogalmazott egy mondatot : “Mégis mi az a gonosz erő, mely egymás ellen fordíthatott magyart és magyart?!”

És ez csak pár ember és családjuk kálváriája. A Csonka-hazában a II. világháború végétől a ’60-as évek közepéig tartottak a politikai indíttatású gyilkosságok és kivégzések. S ezek a pusztítások az elszakított területeken is folytak.

S, hogy mi is a célunk ezzel a megemlékezéssel? Egy másik, a helyszínen elhangzott beszéd ad rá választ: “Minden igaz magyarnak kötelessége, hogy megemlékezzen a kommunizmus áldozatairól és tegyen azért, hogy ez a katasztrófa többé ne fordulhasson elő. Tovább kell vinni azoknak a hősöknek a lángját, akik inkább vállalták a szent halált, mint, hogy a vörös rémnek behódoljanak!”

IMG_6946

– Maglódi HVIM –