Egy lengyel, aki körbetekeri Magyarországot – interjú

19430090_912186055586899_5841377629416663845_n

Robert Cwiklinski egy lengyel fociszurkoló, az Odra Opole fanatikusa, emellett persze egyetemi hallgató és sportoló. Jelenleg épp Magyarországot tekeri körbe, járja be kerékpárral karitatív céllal. A Szurkolói túra elnevezésű kerékpárút keretében az útjába eső városok fanatikusaival veszi fel a kapcsolatot, tőlük kér segítséget.

 

Túrájának egyik állomása volt Kispest, így a bajnoki címvédő Haladás elleni mérkőzése előtt váltott néhány szót vele Lipták Tamás, Pest megyei vezetőnk.

1500293900693

Robert, mi motivált téged, hogy neki vágj ennek a túrának?

Egyszer egy Hospise házban az igazgató asszonnyal kávéztam, amikor jött a hír, hogy egy beteg meghalt. Elgondolkoztam, mi itt kávézunk, süteményezünk, miközben valaki azért halt meg, mert nem volt pénze egy fontos műtétre, vagy gyógyszerre, ami az életét menthette volna meg. Úgy döntöttem, megpróbálok tenni valamit, és a lehetőségeimhez mérten segíteni hasonló sorsú embereknek.

Hány országban jártál eddig?

Két túrát csináltam végig Lengyelországban, majd Nagy Britannia következett. Egy hónappal ezelőtt egy kajak túrát is csináltam Opoléból Szczeczinbe az Oderán, most pedig itt vagyok Magyarországon.

Mindenhol szurkolókat kerestél fel?

Igen, mivel én is szurkoló vagyok, ezért úgy döntöttem, hogy ahol csak lehet, a helyi csoportokkal veszem fel a kapcsolatot és tőlük kérek segítséget. Illetve tudom, milyen helyzetben van például a Ferencváros vagy az Újpest, ahol nincsenek jóban a tulajdonosokkal a drukkerek, így emiatt is inkább a fanatikusokat keresem fel, és tőlük kérek egy mezt vagy egy pólót a jótékony célra. Angliában más volt a helyzet, ott teljesen ellehetetlenítették a lelátói életet, így ott a klubokat voltam kénytelen felkeresni, de szerencsére ott is segítőkészek voltak.

Mi lesz ezeknek a sorsuk? Hogy tudsz ezzel segíteni?

A pólók, mezek felkerülnek az egyik lengyel aukciós oldalra, ahol aztán lehet rájuk licitálni. Jelenleg például egy kislánynak gyűjtünk, aki vakon született, de egy műtéttel láthat. Azonban nem olcsó beavatkozás ez, 20 ezer zlotyira van szükség. Már több, mint a felét sikerült összegyűjteni, és bízom benne, hogy meglesz a műtéthez szükséges teljes összeg.

1500293933620

Sok felé jártál Európában, hogyan látod a kontinens helyzetét?

Brüsszel főterén egy egész hadsereg állomásozik folyamatosan, de hasonlóakat tapasztaltam Franciaországban is. Ezzel szemben itt van kelet-közép Európa. A Visegrádi négyek együttműködését példaértékűnek tartom, az élet sokkal biztonságosabb errefelé, és nagyon örülök, hogy nem ugyanaz a helyzet errefelé, mint nyugaton.

Végezetül, kérlek mesélj kicsit arról, hogy Lengyelországban a szurkolói élet mennyire foglalkozik politikával, mekkora az átfedés a nacionalista szervezetek és a szurkolói csoportok között?

A lengyel lelátókon aktívan jelen van a politika, természetesen mindenki jobboldali, erős a patriotizmus. Nagyon sok szurkoló tagja például a helyi önkormányzatnak, mint képviselő, de egyébként is ki lehet jelenteni, hogy a szurkolók aktívan foglalkoznak politikával, jelen vannak a helyi szervezetekben. De a politikusok is sokszor kiállnak a szurkolók mellett, ha például olyan kiírások jelennek meg a lelátón, ami nem tetszik például a szövetségnek. Szóval lehet mondani, hogy nagy az átfedés a szurkolók és a nacionalisták között.

Köszönjük a válaszokat, sok sikert! Aki szeretné nyomon követni Robert útját, az Facebookon a Kibicowska wyprawa oldalon teheti ezt meg.

– Pest megyei HVIM –