Ezerarcú ’56

1476433548452

Retkes Tamás történész előadásán jártunk, melynek témája a 60 évvel ezelőtti események voltak. Nem hétköznapi rátekintési mód szerint lett megközelítve a kérdés, így ezúttal nem közhely, hogy hiánypótló volt az Identitesz által szervezett rendezvény.

Mozgalmunk hosszú éveken keresztül szervezte történelmi témájú előadások tömkelegét, melyek annak idején mind témafelvetésük, mind az előadók személye kapcsán sok esetben jelentettek formabontó újdonságot. Manapság azonban egy-egy kivételtől eltekintve nem szervezünk ilyen jellegű eseményt, melynek több oka is van. Egyrészt a fiatal generáció úgy nő fel, hogy otthonosabban mozog az internet világában, mint a hétköznapi élet számos más területén. Az információk így mindenki számára hozzáférhetővé váltak, tehát kevésbé csábító az ifjúság számára egy történelmi tényanyagot bemutató előadás. Ez idővel meg is látszott a hallgatóság összetételén, és amellett, hogy nem kívánunk tiszteletlenek lenni az idősebb generáció képviselőivel, azért azt meg kell, hogy jegyezzük, hogy sokszor nem azért érkeztek, hogy meghallgassanak egy előadást, hanem azért, hogy jobb esetben “kérdések” címszó alatt saját előadást tartsanak, rosszabb esetben pedig nemes egyszerűséggel letámadták az előadót, olykor még a szervezőket is, vélt vagy valós sérelmeik miatt. Másrészt pedig a száraz tényanyag átadásánál lényegesebbnek gondoljuk a világnézeti, illetve életvezetésre irányuló előadásokat, beszélgetéseket.

A tegnapesti összejövetel kapcsán abszolút pozitívan tudunk nyilatkozni, ugyanis a fiatalok magas létszáma dominált az eseményen, de ami ennél is üdítőbb volt, az maga az előadás, mely Retkes Tamás történész jóvoltából távolról sem az ilyenkor megszokott mederben folyt.

14449953_1144689185620272_5336105933977693552_n

Kezdetnek azt a témakört vizsgálta az előadó, hogy azok a fogalmak, melyekkel körülírjuk az 1956-os eseményeket mennyire állják meg a helyüket, vagy éppen mennyire sántítanak a gyakorlatban. Majd sor került az adott történelmi helyzet bemutatására, de az előadás során megismerhettünk konkrét szereplőket mindkét fél részéről, és arról sem felejtett el megemlékezni Retkes, hogy távolról sem igaz, hogy Magyarországot teljesen magára hagyta a világ a szovjet rémmel vívott küzdelemben.

A fenti sorok önmagukban még nem indokolnák, hogy elővegyük az elcsépelt “hiánypótló” jelzőt, azonban azért van erre mégiscsak szükség, mert az a közel két óra, mely alatt képzeletbeli időutazáson vehettünk részt, nem száraz tények egyoldalú átadási kísérlete volt, hanem a hallgatóság gondolkozásra késztetése. Kezdve a fogalmi zavarok tisztázásával, a történelmi személyek motivációjának bemutatásán át, az olyan mindenki által ismert események kapcsán felmerülő ellentmondásokra és kérdőjelekre való rámutatásig, mindennel az volt Retkes Tamás célja, hogy az őt hallgatók gondolják végig, és ha kell értelmezzék újra azt a képet, mely ’56-ról él bennük.

Az este lezárásaként László Balázs, az Identitesz vezetője mondta el röviden gondolatait az 1956-os események kapcsán, illetve mondott köszönetet tagságának, amiért fáradhatatlanul végzik munkájukat a liberális ellenszél dacára is.
1476433509423

Ezúton is köszönjük Retkes Tamásnak a gondolatébresztő előadást, az Identitesznek pedig, hogy lehetővé tették ezt az összejövetelt.

– Pest megyei HVIM –