Mi is ott leszünk a Budai Kitörés Emléktúrán

kitores_v7_szkr_net

A “Budai kitörés emléktúra” politikától mentes rendezvény. Kimondottan azon magyar és akkori szövetséges bajtársak katonai teljesítményéről való megemlékezés a cél, akik a megadás helyett, a kitörést választották.

Időpont: 2017.február 4. (szombat).
Találkozó: 10:00-kor a pesthidegkúti (II.ker) Templom utcában, a templomnál.

Az emléktúra két részből áll. Egy rövidebb, kényelmes emlékmenetből, amely nagyjából 12 km, amely során 6 katonasírt, egykori légvédelmi állásokat, berobbantott bunker bejáratokat érintünk. Több ponton ki lehet majd szállni, s visszajutni a belvárosba tömegközlekedéssel a kis emléktúrát előnyben részesítőknek (Hűvösvölgy, Görgényi út). A kis emléktúra a Széher út végénél található “4 katona sírjánál” ér véget. A szervezők itt gondoskodnak a névre szóló emléklapok személyes átadásáról. Majd innen folytatódik nagy emléktúra, amely a Mány határában álló Kitörés emlékműnél ér véget.

Erre azokat a bajtársakat várják a szervezők, akiknek nem okoz gondot egy éjszakai 35-40 km-es további éjszakai menetelés. A túrán megsérülteket, vagy akik bármilyen okból nem tudják azt folytatni, gépjárművel fogják a Fővárosba visszaszállítani, mint eddig minden évben (ingyen).


Kövesd figyelemmel a túra Facebook oldalát, ahol számos olyan információ közzé lesz téve, melyek máshol nem érhetőek majd el.


A szervezők gondoskodnak a Mány melletti Kitörés emlékműnél meleg teaosztásról, zsíros kenyérről, “Budai kitörés emléktúra 2017” kitűzők személyes átadásáról. A két szervező csapat összefogásának köszönhetően, idén lesz bérelt busz, amellyel a kitörés emlékműtől lehet a Fővárosba visszajutni.

Az emléktúra alatt alkohol fogyasztása tilos, minden megjelenttől elvárja a rendezőség az emléktúra szellemiségéhez hű fegyelmet. A résztvevők öltözzenek az időjáráshoz megfelelően, zseblámpát hozzanak magukkal. Koszorúk és emlékmécsesek elhelyezéséért előre köszönetet mondanak a szervezők. Ajánlott kupakkal védett mécsest hozni, mert a hagyományos kis teamécsest fél perc alatt elfújja a szél. A részvétel ingyenes, csak elszántság kell.

 (Roncskutatás.hu – Attila Védvonal – SZKR)

Az idei Becsület Napi megemlékezés a túra után egy héttel kerül megszervezésre. További információk a hivatkozásra kattintva érhetőek el.